Beste studenten of oud-studenten,
WKKGZ In Nederland is sinds 2017 de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) van kracht gegaan. Dit houdt in dat alternatieve zorg voor het eerst erkend wordt door de Nederlandse overheid; een grote stap voorwaarts voor de alternatieve sector. De WKKGZ eist een aantal dingen van de alternatieve sector die eerder niet aan de orde waren. De wet verplicht de therapeut aangesloten te zijn bij een onafhankelijke klacht- en tuchtrecht en onpartijdige geschillencommissie, zodat cliënten de mogelijkheid hebben kostenvrij een klacht in te dienen. Het is verstandig aangesloten te zijn bij een verzekeraar die de kosten van een schadeclaim voortkomende uit een behandelde klacht volledig dekt. Het is aan te raden om als alternatief genezer aansluiting te vinden bij een beroepsorganisatie. Dit geeft de alternatieve genezer een juridische voorsprong als er een klacht wordt ingediend; je bent gescreend, je beweegt je actief in de branche en je hebt de gelegenheid tot bijscholing en intervisie.
Val ik onder de WKKGZ? Verricht je handelingen waarbij je richting je clienten een kans op genezing in het vooruitzicht stelt? Is het antwoord op deze vraag ‘ja’ dan val je onder de WKKGZ.
(Bron: Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ‘Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?’ Zelftest ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.)
All in one aanbod van het CAT Het Collectief Alternatieve Therapeuten (CAT) biedt de alternatieve/complementaire therapeut een All-in one oplossing. Je ontvangt als CAT lid of CAT student lid hoge kortingen op je beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van verzekeringsmaatschappij Balens (productaansprakelijkheid en juridische bijstand inclusief) en op aansluiting bij de onafhankelijke klachten- en geschillen commissie van Klachtenportaalzorg. Deze instantie is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Je bent lid van een beroepsorganisatie die je screent, certificeert en je kwaliteit garandeert aan je klanten. Het CAT is een jonge beroepsorganisatie met een stichtingsbestuur met 37 jaar ervaring in de alternatieve branche.
Verplichtingen en kosten Het CAT kent geen verplichte bijscholingsuren maar zal haar leden steeds motiveren zich te blijven ontwikkelen met een breed aanbod aan bijscholingsdagen georganiseerd door CAT opleiders. Wat betreft de kosten: Het CAT houdt de kosten zo laag mogelijk en zal dit in de toekomst ook blijven doen. De collectieve kortingen op klachtenportaalzorg en Balens overstijgen de lidmaatschapskosten. Met andere woorden: je korting is hoger dan je lidmaatschapskosten.
Toelatingeisen Het CAT is er voor alle beroepsmatige alternatieve genezers, alternatieve therapeuten en complementaire therapeuten. Kun je aantonen dat je beroepsmatig werkt als alternatief genezer? Dan ben je welkom bij het CAT. Het CAT vraagt om certificaten en diploma's van genoten alternatieve opleidingen en cursussen en om een kopie van een ID bewijs. Het CAT beoordeelt de ingestuurde stukken en deelt de therapeut in. Van niveau I tot IV. Heb je geen diploma's of certificaten om in te sturen maar werk je al meer dan vijf jaar in je eigen praktijk als alternatief therapeut? Dan vraagt het CAT om drie verifieerbare cliënt ervaringen. Het CAT screent alle inschrijvingen op competentie en beroepsmatigheid.
Studentenkorting Volg je momenteel een opleiding? Dan zijn er geen toelatingseisen en ontvang je studentenkorting. Er van uitgaande dat je naast je studie niet werkzaam bent als alternatief genezer.
Wil je meer weten over het CAT, de WKKGZ of wil je inschrijven? Ga dan naar www.catcollectief.nl
|